Laksepai

6-8 porsjoner
Paibunn:
3½ dl (210 g) hvetemel
150 g smør
3 ss kaldt vann

Fyll:
300 g fersk laksefilet
100 g røkt laks
ca. 500 g rester av kokte poteter
125 g rødløk, sjalottløk eller vanlig løk
ca. 1 dl gressløk, klippet, gjerne fra fryser
ca. 1 dl persille, klippet, gjerne fra fryser
2 egg
3 dl lettrømme
2 dl melk
100 g revet ost
1 ½ ts salt
litt pepper

Ha hvetemel, kjøleskapkaldt smør i biter og kaldt vann i foodprocessorbollen. La maskinen gå til smøret er findelt, og deigen samlet. Evt. smuldre smøret i hvetemelet og ha i vannet. Bland alt sammen til en deig. Legg deigen kjølig i plast i ca. 30 minutter. Kjevle deigen og ha den i formen. Trykk den ut og godt opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel. Forstek skallet.
Skjær laksen, potetene og løken I tynne skiver. Legg laks og poteter lagvis i paibunnen med hakkede urter mellom hvert lag. Visp sammen egg, rømme og melk med salt og pepper og hell det over i formen. Stek paien til den er ferdig.
Benytt rund form med løs kant: 24 - 26 cm i diameter. I stekeovnen: 225°C, ca. 10 min. forsteking av paibunnen. Ca 1 time for hele paien.
Det smaker godt med en kald urte- og pepperrotsaus til den lunkne paien.
En utrolig mettende og god pai med laks og poteter.